Het ontstaan van Kids United

WAT is Kids United; Hoe het allemaal begon

In 2003 heb ik, samen met Margriet, Kids United opgericht. Onze zoon Sandro was toen 10 jaar oud. Hij heeft een lichamelijke beperking en verstandelijk een achterstand. Hij zag een item op de televisie waarin een jeugd g-team onder de loep werd genomen. Een team uit het westen van het land. Hij wilde graag lid worden van deze vereniging, maar besefte uiteraard niet dat dit twee uur rijden was en dus onmogelijk om deze afstand twee keer in de week te overbruggen. Als ouders doet dit pijn. Een zoon die graag wil voetballen, net als z’n oudere broer, maar niet de juiste club in de regio. Dit was de aanleiding om zelf een voetbalclub op te richten voor kinderen met een lichamelijke beperking. Toen een moeder contact opnam en vroeg of haar kind met het Syndroom van Down ook lid mocht worden, kon ik geen nee zeggen.

Waar staan we nu

Nu zoveel jaren later bestaat Kids United uit spelertjes met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een prachtige voetbalclub, waar iedereen op zijn of haar niveau kan trainen en regelmatig een wedstrijd speelt. Een stichting met een visie voor de toekomst. Een stichting met als doel de kinderen te laten bewegen en plezier te maken. Ze leren elkaars handicap accepteren. Of je nu een lichamelijke en/of verstandelijke beperking hebt, down of autisme, ze spelen samen in één team. Ook organiseert Kids United wedstrijden tegen de reguliere jeugd. Een mooi voorbeeld van integratie. De jeugd maakt kennis met de beperkingen van hun leeftijdsgenoten met een spierziekte of het Syndroom van Down, en zullen daar de rest van hun leven nooit meer vreemd naar kijken. Ze durven nu een gesprek aan te gaan met onze kids. Sinds 2005 is Kids United erkend als leerbedrijf door het SBB Kenniscentrum (leren in de praktijk in de zorg, welzijn en sport). Diverse sportopleidingen leveren stagiaires die meehelpen bij het verzorgen van de voetbaltrainingen.

Onze ambities

onno-kids-united

In de afgelopen jaren hebben we gemerkt dat kinderen meer willen dan voetbal alleen. Er zijn spelertjes die gestopt zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat hun spierziekte het ze niet langer mogelijk maakte om door te gaan. Maar er zijn de laatste jaren ook kinderen gestopt omdat ze voetballen niet leuk meer vinden. Uit onderzoek van de Hanzehogeschool, in samenwerking met Kids United, blijkt dat kinderen met een beperking meer willen dan voetbal. “Gezellig bij elkaar zijn” staat hoog op het verlanglijstje, evenals een klimwand, tafeltennissen, disco, basketbal, gamen, streetdance, fitness, koken en gezellig samen voetbal kijken op een groot scherm. Hier willen wij als organisatie graag wat aan doen. Er moet meer komen op het gebied van sport, spel en (sociale) activiteiten. Daarom gaan we de samenwerking met verschillende sportopleidingen verder uitbreiden. Studenten van het Alfa College in Groningen geven sinds 2014 ook andere trainingen, waaronder judo, basketbal, streetdance en fitness, steeds in blokken van acht weken. Ieder jaar gaan we kijken aan welke sporten er behoefte is en wat de mogelijkheden zijn. Kids United gaat zich inzetten om het aanbod van sportmogelijkheden verder te vergroten. Meer sporten, voor meer kinderen met een beperking. Om dit mogelijk te maken is een eigen accommodatie onmisbaar. Een eigen plek, met voldoende ruimte voor meerdere activiteiten en voor meer kinderen. Een plek waar de kinderen zich thuis voelen, en waar we ook de reguliere jeugd kunnen uitnodigen om samen dingen te doen. Om de plannen een kans van slagen te geven hebben we uw steun nodig.

Onno Kukler